Friday, February 25, 2011

Kalau Tak Sayang, Jangan Buat, Jangan Buang!!

assalamualaikum semua.





hari ni baca paper banyak sangat cerita pasal baby. isyh, tak sayang zuriat ke, kn? kalau taknak, jangan lah dibuang, hantar ke kebajikan masyarakat. dahlah buat salah, pastuh nak buang pulak. berapa banyak kesalahan tu. nanti anak tu mintak hak dia baru tahu takut!






berita first, pasal siswi sanggup naik motor berseorangan sejauh 300km! gila jauh!! dari Kuala Pilah ke Pontian agaknya. semata mata nak buang zuriat sendiri. pandai buat, pandai tanggung ah der. dosa tahu tak? isyh!!








berita kedua pulak, nak jual anak. apa halnya lah nak jual anak tuh? dahlah bukan anak kau! anak orang lain yang kau ambil kan? kucing pun tahu sayang anak. ni kan manusia yang ada akal. kucing tuh yelah, otak ade, akal je takde. kalau ada, mesti kau dah kena sound ngan kucing tu.





'aku pun sayang anak sendiri. penat aku kandungkan, takkan aku nak main buang je.' kata kucing kepada engkau seorang ibu yang tidak bertanggung jawab!




pada ibu ibu bapak bapak yang kehilangan anak, silalah segera ke balai polis berdekatan. pergi ambil balik anak anda tuh. sayangi lah mereka.


 babaikan beg di bawah mata saya! ()_()
p/s : saya bukan anak yang terbuang mahupun dijual itu. amin.



pada yang membuang anak tuh, sedarlah! bila nanti kau kahwin dan dapat anak SAH TARAF, jangan kau marah mereka bila mereka dah besar, dibuangnya mak dan bapak, mulalah 'anak derhaka!!'. padahal, dulu kau sendiri ada buat dosa dengan anak kau yang TIDAK SAH TARAF tuh.





*_____* bila emosi menguasai diri, entry penuh dengan bahasa rumi. haha.

2 comments:

Nasuha Salleh said...

cian kan..
baby yg comel kiut miut camtu di buat mcm plastik je
buang merata2...
=( hrp2 la diberi kesedaran pd 'mereka' yg terlibat tu utk bertaubat...
amiiin...

ceotgilalensa said...

betul betul betul.
takde hati perut kan? huhu.
kalau lah baby tu reti berkata kata, mesti dia merayu jangan buat dia macam tu. huhu. moga moga ada kesedaran pada semua. meningatkan diri sendiri juga. :)