Wednesday, April 20, 2011

Hala tuju selepas konvo.

lebih kurang seminggu je lagi nak stay kat UKM ni. lepas ni, masing masing balik rumah dan buat haluan sendiri. serius sedih. banyak gila kenangan for the past 3 years. masam, manis, kelat, pahit. tawar pun ada. bila dah balik rumah, dah tak ada lagi rasa macam tu.



so, since that everyone dah nak grad, apa rancangan korang lepas habis belajar ni? cer citer. takpe. lemme story!



lepas habis belajar, last paper on this thursday, 28 April 2011. semua orang akan menjadi bekas pelajar UKM. tapi kat sini nak story plan kami berlima.



firstly, dengan bersemangatnya. saya and cik pooja decide nak buat our master here after grad. dah buka website UKM macam mana nak apply, dah kira cost, dah usha nak amik master apa, dah pertimbangkan scholar. for me, master memang berat. dahlah terikat dengan JPA sekarang ni. for sure, lepas habis belajar, kena lapor diri kat JPA and work with government for at least 4 years. dem! seronok bila kaki kena ikat. tapi nak buat macam mana, duit dia kita dah pakai kan? so, terima jelah.



untuk cik pooja, dia nak sambung master sebab tak ready lagi nak tinggalkan kami. haha. so sweet la dear. we all pon tak ready nak u tinggalkan we all. pusingkan ayat so that dia tak terasa geli nak baca. haha. good luck ye cik pooja? master at UKM dalam bidang perubatan. great! kami cari kamu nanti kalau nak surat MC. erk! boleh ke macam tu?





then, lepas hantar mesej kat encik abang yang berbunyi begini,

'im thinking of doing my master here la.'

'sure ke? dah fikir masak masak?'

terus rasa macam, nak ke belajar lagi cik ain oi? memang la best. tapi kenapa tak cari pengalaman dulu kan. then he replied.

'abang lagi suka kalau bby masuk polis.'


dem! my favourite. dulu tak bagi nak apply polis. bila kata nak buat master terus dia bagi apply polis. haha. sweet lol! bukan malas nak belajar atau bukan encik abang taknak support, tapi sebab fikirkan janji pada JPA. bhaha. mereng! macam ni sebenarnya. apply polis dengan ijazah, keluar nanti jadi inspektor. kewangan dah kukuh, ekonomi dah stabil. then baru fikir nak buat master. kerajaan tanggung lagi. haaaaaaaaaaa.


'ala, kalau dah kerja, nak ke belajar lagi? dah sedap pegang duit kan?' inilah dia mentaliti orang melayu kita. chill ah bro. duit tak menjaminkan apa apa. kalau andai ditakdirkan Tuhan, saya tak sambung belajar selepas bekerja, nak buat macam mana, mesti time tu tanggungjawab lagi banyak. nak simpan duit nak kahwin, nak hantar mak ayah pergi buat umrah dan haji, nak buat macam mana kan? tapi, menuntut ilmu biarlah sehingga ke negeri china, kan? so, cemmana? kalau ada rezeki sambung belajar, sambung la, buat master pulak. insyaallah yang itu akan difikirkan. amin.


then, terus text jurulatih, tanya,

'lepas tak kalau saya cik adik molek ni masuk polis?'

kata dia 'lepas, tapi 2.4km dalam tempoh 14 minit ye?'

terus rasa nak pitam. cepat cepat encik abang suap kerang bakar ameerali untuk dapatkan tenaga semula. pffttt. terus bersemangat! insyaallah boleh! lalu hasrat dinyatakan pada cik ropi dan ika. diorang pon cadang begitu. ala, latihan 9bulan je, 3tahun belajar boleh tahan, inikan 9bulan aje, kan? apa de hal semua tu. maka, secara keseluruhannya, saya, cik ika dan cik ropi bercadang nak apply polis lepas habis belajar. yeay! insyaallah, jumpa selepas setahun, bergelar tuan dan puan lah kami. hehe. doakan kami ye. insyaallah.



encik abang macam mana ye? encik abang tak mahu masuk polis, sebab tangan dia patah. so kira disqualified la. lagipun dia taknak. dia nak dengar cakap future wife dia. nak jadi accountant or auditor kat company company besar. hehe. mendengar kata juga dia ni. ingatkan degil macam batu! sekarang ni pun dah sibuk hantar resume kat company company and search for vacancy. hehe. insyaallah, kamu boleh dear! dapat je, text me k!



dan cik pooja, kekal dengan pilihan master nya jugak kot. :)




u oll, doakan kami ya? doakan kami dengan rancangan kami ini dipermudahkan. insyaallah.







p/s : masa tangan ni ligat menaip, encik abang tengah jawab exam, cik pooja tengah bertungkus lumus untuk viva, cik ika tengah study untuk next paper. :) good luck all. ceot sayang u oll! *muntah*





Sama - sama lah kita klik.

16 comments:

Tai Hung said...

kalo tgh smngt nk sambung, truskan..sbb kdg2 di tgh jln, kite akn rs mnyesal..lgi2 bila tgk kwn2 kje syok n dh kwin dll....ape2 pn prncngn tu dh bgs....mudah2an di permudahan...pergh mcm bgs je komen kali ni

ceotgilalensa said...

tapi apply polis ok kan tuan??? :)

Tai Hung said...

ok sgt tpi nnt suami kne tgl slalu la...kje xtntu masa...hehehehe....

ceotgilalensa said...

selalu ke???? x kan? huhuhu

Zulaikha Salihen said...

heheheheh..amin...impian dah ada just teruskan je...semoga hubungan kite kekal selama-lamanya...amin~ *jiwang la plak* n ika pn love u'll....

ceotgilalensa said...

muntah tgk ika komen. hahahaha. syg kamu jugak! muntah dutch lady coklat!

Tai Hung said...

nak kata selalu pn x, nk kata slalu pn x..tgk kes la..skrg kn NKRA..mna ade inspktor duk opis..kne kuar je... xpe..truskan niat baik tu..

ceotgilalensa said...

NKRA??????

YanaMIB said...

kita pn teringin nk smbg master..tp tggu kawen dlu lah..hehe~ ukm dkt dgn rmh kitew leww..kehkehkeh =)

ceotgilalensa said...

kawin lagi beberapa hari, lepas tuh bole la sambung kan? hehe. eh, boleh la makan kuih raya stok lampau ni... :) hekhekhek

CinderLaLa said...

Dulu sy pun penah bercita2 nak jadi polis...namun......tidak kesampaian.. =.= Sekarang...i do love my job as a PA.. Nway..thanks for following.. :)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

hai...^__^ nice blog
saya adalah followers anda yg ker 62...yeayyyy!

Ujang9897 said...

ukm jer kan.., sblm blik umh meh sggh kenduri kwin ktorg..=)

b@dut s@rk@s said...

tepuk dada tanya iman,yg mna yg boleh menjmin masa kira ok la..jnji pekerjaan yg kita kehendaki 2 adalah dr rezeki yg halal..bia skang ni kita susah,coz kesusahan 2 yg mengajar kita erti kehidupan..
dlu ayh mak yg terok2 utk kita,bia skang kita bls blik jasa dowg n
terok2 tok dowg plak..
perancangan yg sistematik n pandang ke depan insyaALLAH boleh menjamin masa depan kita...tp yg penting usaha n tawakkal jgn dilupakan,klu setakat niat je xdpt papela..

ain.alias said...

wow! nway, nasihat yang berguna. tq! INGAT JANJI. NAK JADI ACCT ATAU AUDITOR KAN? :P

ain.alias said...

encik ujang:takde kad, blh dtg ke? alamat plisssss!! :)

hye cik izan, i will hit u back!

cinderlala : hehe. yang penting halal kan heart? hihi