Saturday, April 23, 2011

Ralat Bahasa.

hye hearts!! :)


korang semua,  pernah dengar tak TYPO? typo atau dalam bahasa melayunya bermaksud salah taip. mesti korang pun pernah 'typo' jugak kan? entah entah, selalu. kan? haha. well. hari ni tak nak cakap pasal typo, tapi nak cakap pasal ralat percakapan yang dilakukan oleh rakan rakan saya. diorang memang sangat kejam terhadap pelaku typo ni. kadang kadang perkataan yang salah tu boleh jadi isu tau. gelak sampai putus urat kentut tau. haha. ok. jom kita tengok contoh ralat percakapan, antaranya :-


  • marah - murah
Situasi : 'siapa nak beli kereta?' sambil tangan memegang flyers harga kereta Malaysia.
                  'sapa bagi tu?'
                  'memang ada dalam beg camera ni.'
                  'kereta apa paling murah?'
                  'kereta paling MARAH adalah kereta .......'

haha. apahal ni der, takkan terketar ketar kot? rilek ah der. kami tanya harga kereta je. bukan harga diri la der. lagipun, ada perasaan jugak sebenarnya kereta ni kan? baru ku tahu! haha. antara perasan atau tidak, perkataan MARAH dan MURAH memang kita akan selalu salah sebut kan? haha. aku ngaku, kadang kadang aku pun jadi begini.

  • citerama - cerekarama
Situasi : 'ijah kalau tengok cerita Gemilang ni, mesti tak nangis kan? menyampah aku.'
                   'haah. entah ape ape ntah!'
                   'tak larat nak nangis dah. dulu selalu tengok CITERAMA'

yang ni, apa kes pulak der? lu ingat FUTURAMA ke? lain kali, sila fokus dan pastikan lidah anda tak bergulung bila nak menyebut sesuatu perkataan tu. haha. kan dah malu. kalau tak, mesti dah tak jadi dini. haha.

  • viva (pembentangan thesis)- viva (kereta)
Situasi : 'kereta yang paling MARAH adalah kereta VIVA.'

haha. apahal! double error! tamak! nak buat dua kali kesalahan! haha.



well, siapa yang tahu perkataan yang sebenar untuk ralat dari segi percakapan? anyone?






p/s : siap buat group dalam fb. 'kami suka cari kesalahan orang'. haha.





bye hearts!






Sama - sama lah kita klik.

4 comments:

beyephnua14 said...

hahahaha
ralat percakapan?
bkn tersasul ke?
ko dh tersasul dh ni
hahahaha

ain.alias said...

haha. yela, kn dh tny tuh!! :p

b@dut s@rk@s said...

hahaha..byk men sgt hmpa nih

ain.alias said...

hahaha. biala! kentut kang!